پیش بینی مهم دیگر در سال 1980 اتفاق افتاد که آیندهپژوه بزرگ دکتر «جان نایزبیت» پیشبینی کرد ساختار سازمانها بدون شک از نظام سلسله مراتبی به سمت ساختار شبکهای حرکت خواهد کرد و در آینده ساختار سلسله مراتبی از بین خواهد رفت. هر چند هر دو پیشبینی فوق، ابتدا با تردیدهایی از سوی کارشناسان همراه بود، ولی اکنون هیچ کارشناسی به درست بودن روند شکلگیری آنها شکی ندارد.
ابعاد ساختار سازمانی تغییر یافته
سالها است ابعاد ساختار سازمانی با تاکید بر سه موضوع رسمیت، تمرکز و پیچیدگی طراحی میشود و هماکنون نیز در دانشگاههای کشور برای طراحی سازمانی سه موضوع کهنه فوق آموزش داده میشود، در صورتیکه بنیانهای فکری در طراحی ساختار سازمانی کاملا تغییر یافته است و در رویکرد پارادایم جدید طراحی ساختار، ابعاد سنتی آن تبدیل به نیازهای ابتدایی و کماهمیتی شده است و در مقابل ابعاد جدیدی مانند قدرت انعطافپذیری، قدرت همافزایی سازمانی و کمالجویی ظهور کرده است و بیشترین نقش را در چگونگی طراحی سازمان دارد متاسفانه در کشور ما به دلیل رویکرد سنتی طراحان سازمانی این موضوع هنوز مغفول مانده است.
در صورت سماجت و پایبندی هر سازمانی به ادامه کار با ساختار سنتی سرانجامی جز ناکامی نخواهد داشت.
شاید برای سازمانهای وطنی تغییر یکباره از ساختار سنتی سلسله مراتبی به ساختار شبکهای بنا به دلایل مختلف سخت و در برخی موارد حتی غیرقابل انجام باشد پیشنهاد نگارنده انجام مرحلهای اقداماتی به شرح زیر است.
مرحله اول: ایجاد فعالیتهای جدید و موردنیاز
مرحله دوم :کاهش سطوح سازمانی
مرحله سوم: ایجاد ساختار خوشهای ستارهای
مرحله چهارم :ایجاد ساختار ستارهای موزون
مرحله پنجم: ایجاد ساختار شبکهای
چرا رویکرد ساختار سازمانی شبکهای مفید است؟
1.استفاده از تمامی ظرفیتهای مدیریتی
2.مناسب برای مواجه شدن با بیثباتی، پیچیدگی، عدم اطمینان و ابهام
3.اشتباههای بزرگ و مهلک سازمانی کم میشود
4.مزیتهای گذرا و کوتاهمدت به راحتی قابل دریافت است
5.فرآیندهای موازی برای انعطاف سیستم لازم است
6.ساختار شبکهای مانند مغز انسان کار میکند
گردآوری محمد عراقی
منبع :مقالات استاد پرویز نصرتی کردکندی
|