وب سايت شخصي ولي اله ديني: راهنماي كاربردي نحوه شكايت كارمندان و كاركنان دولت به ديوان عدالت اداري
یکشنبه، 29 اسفند 1395 - 15:53     کد خبر: 772

كارمندان و كاركنان دولت، اصولا زماني دست به شكايت از اداره محل كار خود به ديوان عدالت اداري مي‌برند كه فكر ميكنند حقي از آنها ضايع شده و اداره محل كار نيز به حق آنها توجه نكرده و حق و حقوق آنها را اعمال نمي‌كند. اما آيا كارمند مي‌تواند به صرف اينكه فكر ميكند حقي از او ضايع شده اقدام به شكايت نمايد!؟ وقت خود، دستگاه و ديوان را تلف نمايد!؟ همه كارمندان و كاركنان دولت بايد بدانند كه دستگاهها ذهنيت مثبتي در خصوص شكايت كارمندانشان در ديوان عدالت اداري بر عليه خودشان ندارند.پس بنابراين بي خود و بي جهت نبايد دست به شكايت برد.ما به شما خواهيم آموخت كه چه رفتاري در پيش بگيريد كه كمترين هزينه و بيشترين منفعت را براي شما داشته باشد.اين را هميشه به ياد داشته باشيد كه براي شكايت هميشه وقت هست.

حالا چه بايد كرد:

۱- ابتدا با مطالعه قوانين،پرس و جو ، مشاوره مطمئن شويد كه حق با شماست و دستگاه به نمايندگي از دولت حقي از شما ضايع نموده است.

۲- با استفاده از روشهاي مصالمت آميز و دوستانه، استفاده از ريش سفيد و بزرگتر و يا هر روش  ديگري كه بوي لطافت و مهرباني و صلح و سازش بدهد سعي كنيد حق خود را دريافت نماييد.

۳- اگر حق احقاق نگرديد ، بصورت غير رسمي با دستگاه خود ، واحدهاي تابعه بالاتر تا وزارخانه و در صورت لزوم ساير دستگاهها صحبت كرده تا متوجه شويد گير كار كجاست ودر واقع چه چيز باعث ميشود كه شما نتوانيد به حقتان برسيد.پس از آنكه كاملا دريافتيد كه موضوع از چه قرار است ، بصورت كتبي درخواست ( و نه شكايت) خود را جهت برقراري حق با ذكر مستندات به محل كار خود ارائه نماييد.اگر نتيجه حاصل نشد ، درخواست ديگري را با ذكر مستندات به واحد تابعه بالاتر ارائه نماييد و اين كار را تا وزارت خانه يا واحد مركزي دستگاه ادامه دهيد.در طول مكاتبات نيز به مكاتبه قبلي با دستگاه پايينتر اشاره نماييد.

بخشي از كارمندان در طول اين فرايند به حق خود خواهند رسيد.

۴- در صورتيكه تا اين مرحله به نتيجه نرسيديد ، كليه مستندات به دست آمده و مكاتبات انجام شده با دستگاهها را جمع آوري كرده و انها را ضميمه يك برگ اظهارنامه ديوان عدالت اداري نماييد.متن شكايت خود را بصورت مستند و گويا و خلاصه وارد اظهارنامه نماييد.از ارائه جملات توصيفي و احساسي خودداري نماييد.سعي كنيد با ذكر مستندات و قوانين و مقررات تنها به احقاق حق خود و اينكه دستگاه با چه دلايلي آن را رد نموده است بپردازيد.

مستندات لازم:

كامل بودن و محكم بودن مستندات در اقناع دستگاه و ديوان به جهت احقاق حق بسيار مفيد است.بنابر اين صرف وقت و حوصله در اين مرحله و تمام مراحل بعد ضروري است.بناربراين مي بايست موارد زير را تهيه نماييد:

۱- مستند اصلي كه بر اساس آن اطمينان حاصل كرده ايد كه حقتان ضايع شده است.

۲- مستندات فرعي، مشابه و يا موازي كه در جهت اثبات مستند اصلي مفيد خواهند بود.

۳-جستجو و در صورت وجود دست يابي به راي مشابه ديوان در زمينه مورد شكايت

۴- جستجو و در صورت وجود دست يابي به كارمندي كه در نقطه ديگري از اين حق استفاده نموده است.

يادآوري:

كارمندان و كاركنان دولت بايد توجه داشته باشند كه پس از تهيه مستندات مي بايست مراحل بالا را طي نمايند و بسته به نظر و ميزان استحكام مستندات ممكن است در هر مرحله به حق خود رسيده و ديگر نيازي به شكايت نباشد.

منبع:شناسنامه قانون


پیامک - فیس بوک - تویتر
نسخه اصلی - برگشت به خبرها