صفحه اصلی     زندگی نامه     تماس با من     پیوندها  
جمعه، 10 فروردین 1403 - 18:00   
  تازه ترین اخبار:  
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 635صفحه نخست » اخبار ، یادداشت ها و مقالات برگزیدهدوشنبه، 25 اسفند 1393 - 23:02
فاز ١٢ پارس جنوبی این هفته به طور رسمی افتتاح می شود
افزایش تولید ناخالص ملی با بهره برداری از بزرگترین طرح اقتصادی ایران
افزایش تولید ناخالص ملی با بهره برداری از بزرگترین طرح اقتصادی ایرانبرآوردها نشانگر آن است که تولید ناخالص ملی کشورمان با بهره‌برداری کامل از فاز ١٢ پارس جنوبی ٣ درصد افزایش می‌یابد. در حالی که صنعت نفت کشورمان همچنان با تحریم غرب مواجه است بزودی بزرگترین فاز پارس جنوبی به‌صورت رسمی گشایش می‌یابد تا یکبار دیگر اقتدار صنعتگران و کارشناسان کشورمان به جهانیان اثبات شود. فاز ١٢ پارس جنوبی به‌عنوان بزرگترین پروژه صنعتی کشور با بیش از ٧ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در حالی به آستانه بهره‌برداری رسیده است که از آن می‌توان به‌عنوان نماد مدیریت مبتنی بر تدبیر و امید یاد کرد. میدان گازی پارس‌جنوبی، یکی از بزرگترین منابع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در عمق حدود ٣٠٠٠ متری زیر کف خلیج فارس و در ١٠٥ کیلومتری سواحل ایران قرار دارد و یکی از اصلی‌ترین منابع انرژی کشور به شمار می‌رود و آمارهای منتشر شده حاکی از آن است که حدود یک درصد از گاز جهان در فاز ١٢ پارس جنوبی قرار دارد و در آینده نزدیک درآمد کشور از تولید این فاز بیش از ٨ میلیارد دلار در سال خواهد بود.
  

فاز ١٢ پارس جنوبی به‌عنوان بزرگترین پروژه صنعتی کشور با بیش از ٧ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در حالی به آستانه بهره‌برداری رسیده است که از آن می‌توان به‌عنوان نماد مدیریت مبتنی بر تدبیر و امید یاد کرد.

میدان گازی پارس‌جنوبی، یکی از بزرگترین منابع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در عمق حدود ٣٠٠٠ متری زیر کف خلیج فارس و در ١٠٥ کیلومتری سواحل ایران قرار دارد و یکی از اصلی‌ترین منابع انرژی کشور به شمار می‌رود و آمارهای منتشر شده حاکی از آن است که حدود یک درصد از گاز جهان در فاز ١٢ پارس جنوبی قرار دارد و در آینده نزدیک درآمد کشور از تولید این فاز بیش از ٨ میلیارد دلار در سال خواهد بود.

فاز ١٢ واقع در بلوک جنوب شرقی حوزه گازی پارس جنوبی و حاشیه خط مرزی با کشور قطر با مساحتی حدود ٢٠٦ کیلومتر مربع واقع شده است و تاسیسات خشکی این فاز در منطقه تنبک و در ٦٥ کیلومتری شرق عسلویه قراردارد. پیش‌بینیها نشان می‌دهد که با بهره‌برداری کامل از فاز ١٢ روزانه ٣ میلیارد فوت مکعب گاز ترش (معادل ٦٥ میلیون مترمکعب گاز شیرین) به شبکه سراسری تزریق می‌شود و باید گفت که فاز ١٢ پارس‌جنوبی از نظر حجم کار و میزان سرمایه‌گذاری و تولید بزرگترین فاز منطقه پارس جنوبی است.

از بیستم فروردین ماه ١٣٩٣ تولید اولیه با ٥٠٠ میلیون فوت مکعب گاز‌شیرین در این فاز محقق شد و در طول یک سال گذشته، با تلاش متولیان امر ردیفهای دوم تا پنجم شیرین‌سازی پالایشگاه به بهره‌برداری رسید و ششمین و آخرین ردیف آن چندی پیش وارد مدار شد.

 تاثیر فاز ١٢ پارس جنوبی بر اقتصاد ایران

 برآوردها نشانگر آن است که تولید ناخالص ملی کشورمان با بهره‌برداری کامل از فاز ١٢ پارس جنوبی ٣ درصد افزایش می‌یابد.

کارشناسان اعتقاد دارند که شتاب در توسعه میدان مشترک پارس جنوبی که امروز مورد تاکید همه مسئولان کشوراست، اکنون به فراتر از یک موضوع صرفا صنعتی بدل شده است، زیرا بهره‌برداری کامل از فازهای این میدان می‌تواند تحولی اساسی در اقتصاد ملی و معیشت مردم ایجاد کند.

ارتباط معنادار توسعه میدان پارس‌جنوبی با توسعه زیر‌ساختهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران بر هیچ کس پوشیده نیست، در اهمیت توسعه هرچه زودتر این میدان همین بس که براساس برآوردهای انجام شده (با نرخ جایگزینی گاز پارس جنوبی با نرخ معادل هر بشکه نفت خام ١٠٠ دلار) ارزش خالص این ثروت عظیم ملی حدود ٨٨٠٠ میلیارد دلار می‌شود؛ برای درک بیشتر اهمیت مطلب، کافی است بدانیم درآمد ایران از محل صادرات و فروش نفت خام در یک سال کمتر از ٨٠ میلیارد دلار است.

ایران هم‌اکنون روزانه بیش از ٣٠٠ میلیون متر‌مکعب گاز از میدان مشترک پارس جنوبی برداشت می‌کند و وزارت نفت ایران قصد دارد تولید گاز طبیعی خود را از این گنج ملی (میدان مشترک گازی پارس جنوبی) سرانجام تا ٢ سال آینده با راه‌اندازی ٢٤ فاز به روزانه ٨٠٠ میلیون متر‌مکعب برساند. بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران در بدو تصدی وزارت نفت در مردادماه  ١٣٩٢  مشکل توسعه فازهای پارس جنوبی را «مدیریتی» دانست و اعلام کرد: فازهای در حال ساخت این میدان از این پس با اولویت‌بندی توسعه خواهند یافت، از این رو، فازهای ١٢، ١٥ تا ١٨ پارس جنوبی با پیشرفت بالای ٩٠ درصد به‌عنوان اولویت نخست و دیگر فازها با پیشرفت فیزیکی ٥٠ تا ٦٠ درصدی اولویت دوم توسعه پارس جنوبی هستند.

هم‌اکنون بیش از ٦٠ درصد وقت و انرژی مدیریت ارشد وزارت نفت صرف تکمیل فازهای باقیمانده پارس جنوبی و بهره‌‏برداری هرچه سریعتر از آنها شده است، در این میان بخش دریایی فازهای اولویت‌دار به دلیل مشترک بودن مخزن عظیم پارس جنوبی و ضرورت برداشت هرچه سریعتر سهم ایران از این مخزن و ارسال به پالایشگاه‏های مستقر در خشکی اهمیتی ویژه‌ دارد.

بررسی‌ها نشانگر آن است که در ١٠ فاز  پارس جنوبی که مورد بهره‌برداری قرار گرفته، بیش از ١٠ میلیارد دلار و در ١٧ فاز در حال توسعه بیش از ٣٠ میلیارد دلار هزینه شده و به نظر می‌رسد تا سه سال آینده در فازهای در حال اجرا ٢٠ میلیارد دلار دیگر سرمایه‌گذاری شود.

باید در نظر داشت که با توجه به مشترک بودن و قابلیت بالای میدان گازی پارس جنوبی برای کسب درآمد، هم‌اکنون بهره‌برداری یک روز زودتر در توسعه فازهای پارس جنوبی، توسعه همه‌جانبه و سود ملی را به همراه خواهد داشت.

اکنون با افزایش فرآورش گاز در پارس جنوبی افزون بر تامین نیاز گاز بخشهای خانگی و تجاری شاهد کاهش محدودیت گازرسانی به بخشهای نیروگاهی و صنایع خواهیم بود که این دستاورد می‌تواند دررشد اقتصادی کشور تاثیر‌گذار باشد.

بدون تردید امروز میدان گازی پارس جنوبی به‌عنوان قطب گاز منطقه خاورمیانه از اهمیتی سزاوارانه برخوردار است و هرچند کشورمان در سالهای گذشته به دلیل وجود چالشهای گوناگون نتوانست توسعه این میدان مشترک را با قطر طبق برنامه پیش ببرد، اما اکنون جان تازه‌ای به کالبد پارس جنوبی دمیده شده است و فضای کنونی به وجود آمده و تعامل و همکاری دولتمردان با شرکتهای فعال بخش خصوصی می‌تواند نوید‌بخش شتاب در تکمیل فازهای باقیمانده پارس جنوبی باشد.

 

 سید فواد نبوی

منبع:شانا

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  تماس با ما ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
کلیه حقوق محفوظ است، استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
info@dini-v.com
پشتیبانی توسط: خبرافزار