صفحه اصلی     زندگی نامه     تماس با من     پیوندها  
جمعه، 7 اردیبهشت 1403 - 11:20   
  تازه ترین اخبار:  
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 135صفحه نخست » یادداشت ها و نوشته های مدیر سایتپنجشنبه، 26 آبان 1390 - 23:46
با قاتل نامرئی بیشتر آشنا شویم
با قاتل نامرئی بیشتر آشنا شویم«قاتل نامرئی» نامی است که مردم روی گاز مونواکسید کربن گذاشته‌اند این گاز بدلیل نداشتن بو ، رنگ و مزه قاتل نامرئی نام گرفته است ،قدرت کشندگی بسیار بالایی دارد و معمولا به خاطر عدم نصب مناسب لوله‌ های خروج گاز ازوسایل گاز سوز مانند آبگرمکن و بخاری در فضا پخش شده و به جای اکسیژن با هموگلوبین خون ترکیب شده و باعث مرگ شهروندان می‌شود.
  

 سرمای زودرس موجب شده تا بسیاری از خانواده ها وسایل گرمازای خود را روشن کنند در نتیجه قاتل نامرئی در شبهای زمستانی بیدار و مترصد فرصتی است تا با استفاده از سهل انگاریها و  غفلتهای ناشی از عدم توجه به هشدار های ایمنی جان تعدادی از هموطنان و همشهریان را بگیرد ،در این میان و با آغاز فصل سرما  متأسفانه برخی از مصرف کنندگان گاز طبیعی به توصیه‌های ایمنی درباره استفاده صحیح از وسایل گاز سوز ،عدم نصب بخاری‌هاو آبگرمکن ها در محل‌های خطرناک مانند حمام‌ها و ...توجه نمی‌کنند و شاهد افزایش نگران‌کننده مرگ‌و میر‌های ناشی از گاز گرفتگی می شویم.

بنا به بررسی و اظهار نظر کارشناسان، به جز موارد انگشت شمار، در اغلب حوادث عامل اصلی سهل انگاری و غفلت خود قربانیان می باشند با اینکه بارها از سوی کارشناسان ایمنی در این خصوص هشدار داده شده است اما چون این قاتل پنهان غیر قابل حس و لمس و بی بو و بی رنگ است مردم کشنده بودن آنرا باور ندارند و به راحتی تسلیم و قربانی آن می شوند .در همین راستا و به منظور جلوگیری از وقوع حوادث ناگوار ناشی از گاز گرفتگی، سعی می شود تا هشدارهایی را که بارها گفته شده دوباره تکرار گردد تا شاید کمی از این غفلتها کاسته شود.

نکته مهمی که باید یادآوری کرد این است که به دلیل سرمای زودهنگام و بی موعدی که اکثر نقاط کشور را فرا گرفته است شاید شهروندان تصور کنند که برای استفاده چند ساعته و چند روزه از وسایل گرمازا نیازی به دقت و حساسیت در نصب آنها از جمله دودکش وجود نداشته باشد. در حالی که یک سهل انگاری کوچک می تواند سرنوشت تمام اعضای خانواده ی به خواب رفته را به جهان آخرت موکول کند.بنابراین لازم است تا شهروندان برای روشن کردن وسیله گرمازای منزل خود حتی برای مدت کوتاه و یک ساعته نکات ایمنی را رعایت نمایند و  هرگز از وسایل گازسوز بدون دودکش یا دارای دودکش نامناسب و غیر استاندارد برای گرم کردن خانه استفاده نکنند. 

نکته دیگری که حایز اهمیت است اینکه به دلیل زودگذر بودن سردی هوا در این روزها عده ای از شهروندان بزرگترین اشتباه را مرتکب شده و از اجاق خوراک پزی و یا وسایل گرمازای بدون دودکش برای گرم کردن خانه و یا مغازه خود استفاده می کنند. که مع الاسف بیشترین قربانیان گازگرفتگی از جمله کسانی هستند که از وسایل گرمازای غیراستاندارد استفاده می نمایند. 

مونوکسید کربن پیر و جوان و کودک و باسواد و بی سواد نمی شناسد و قابلیت انتشارش در محیط بسیار زیاد است و به همین دلیل در تمامی نقاط مثلا یک اتاق اعم از بالا و پایین به سرعت متراکم می شود و چون هموگلوبین خون 300 برابر میل ترکیبی فوق العاده ای با این گاز نسبت به اکسیژن دارد وقتی این ترکیب صورت می گیرد اکسیژن دیگر به بافت ها نرسیده و سریعا باعث مسمومیت شده و سلسله عصبی را فلج و قدرت هرگونه اقدامی از مسموم سلب می کند و مسموم به نوعی به خواب و مرگ آرام تن در می‌ دهد . به طوریکه این گاز سمی اگر به میزان50ppm( پنج هزارم درصد یا 50 قسمت در میلیون )در هوای تنفسی محیط وجود داشته باشد اختلالات عصبی و علائم سردرد به همراه می آورد و میزان 800ppm از آن کافی است تا در عرض 2 تا 3 ساعت ساکنین یک منزل مسکونی را به کام مرگ فرو نشاند.  

لازم به ذکر است اگر چنانچه کسی با گاز منوکسید کربن دچار گاز گرفتگی و مسمومیت شده باشد بایستی سریعا او را از محیط آلوده به این گاز خارج کرده و در تماس با هوای آزاد گذاشت . در مسمومیت های شدید بایستی به مصدوم تنفس مصنوعی داده شود و چنانچه مقدور باشد تنفس با اکسیژن بر تنفس با هوای آزاد ارجحیت دارد.

برای آشنایی بیشتر مهمترین منابع و راه های تولید ویا باعث ایجاد گاز منواکسید کربن CO در منازل و ساختمان ها را به ترتیب ذیل ذکر می شود. 

1- استفاده از وسایل گازسوز و بدون گرمایش بدون دودکش

2- نقص در دودکش و نشت گاز به فضای مسکونی

3- استفاده از وسایل خوراک پزی جهت گرمایش

4- بکار گیری روشنایی گازی به مدت طولانی بخصوص در فضای بدون تهویه

5- ضعف در دودکش شومینه

6- معیوب بودن مشعل شوفاژ

7- آبگرمکن های دیواری و زمینی بویژه وقتی که دودکش مناسب ندارند

8- اتومبیل روشن در پارکینگ 

9- عدم تهویه درست و مناسب محیط

10- عدم تخلیه کامل گازهای مضر و جایگزینی هوای تازه

11- نقص فنی در وسایل گرمازا و نیم سوز بودن ذغال چوب

12- نقص فنی در شبکه تهویه و لوله کشی آبگرمکن ، بخاری و شومینه و غیره

حال که با این گاز قاتل آشنا شدیم بهتر است راههای پیشگیری و ایمنی با آنرا هم بشناسیم.

1- حتما از وسایل گرمازای استاندارد استفاده شود و قبل از استفاده از این وسایل توسط افراد متخصص بازبینی و سرویس شود .

2- تحت هر شرایطی عمل تهویه هوا را تسهیل کنید به عنوان مثال دریچه های باز کولر عمل مناسبی جهت تهویه هواست .

3- باز گذاشتن یک پنجره کوچک یا در به نحو مطمئن که بسته نشود راه حل مناسبی جهت تهویه هواست .

4- هرگز از بخاری های دستی برای گرم کردن هوای حمام استفاده نشود چون محیط حمام ها کوچک است و اکسیژن محیط نیز در اثر بخار آب به سطوح بالا رانده می شود و در نهایت بر اثر سوختن ناقص و ایجاد گاز CO مسمومیت قطعی خواهد بود .

5- در صورت استفاده از وسایل گرمازای دودکش دار حتما دودکش ها کاملا معاینه و بررسی شود. معمولا مسدود بودن دودکش های دیوار از عوامل مهم ایجاد مسمومیت و گازگرفتگی و به خطر افتادن جان افراد محسوب می گردد .

6- دودکش های غیر ثابت حتما کنترل شود . این دودکش ها باید از مواد غیر قابل اشتعال و گالوانیزه و زنگ نزن باشند و از مقاومت فیزیکی مناسبی برخوردار باشند .این نوع دودکش ها باید حتی الامکان کوتاه و مستقیم باشد و باید در حمل اتصالات کاملا محکم و غیر قابل نفوذ باشد .

7-مناسب ترین قطر دودکش برای تخلیه دود از وسیله گاز سوز به فضای خارج به اندازه خروجی دودکش خود وسیله گاز سوزمی باشد.

8- قدرت مکش دودکش ها هر چند وقت یک بار توسط سرویس کار و متخصص اهل فن بررسی شود .

9- برای جلوگیری از برگشت دود و گاز های مضر به داخل دودکش و در نهایت به داخل محیط که معمولا بر اثر گرفتگی و یا وزش باد بوجود می آید باید دودکش ها دارای هواکش مخصوص باشد و کلاهک آنها حد اقل 60 سانتیمتر از بلند ترین نقطه ساختمان بالاتر باشد .

10- دودکش ها بویژه در نورد شومینه ها هر سال بررسی و از دوده تمیز شود .

11- اتصالات دود کش ها و سرتاسر آن از هرگونه نقص و نشت گاز حفاظت شود .

12- استفاده مشترک از دودکش بسیار خطرناک است و دودکش های فلزی باید در مسیر خود با بست های مخصوص محکم شده باشد به نحوی که از جدا شدن اتصالات جلوگیری شود .

13- قطر دودکش طراحی آن ، مسیر عبور و …… باید با توجه به ظرفیت حرارتی محاسبه و اجرا شود .

14- از وسایل پخت و پز برای گرمایش استفاده نشود .

15- از کپسول های سفری و پیک نیکی در فضای داخلی و بسته استفاده نشود .

16- در فضای پارکینگ که بسته و فاقد تهویه است اتومبیل روشن نشود .

17- نفوذ محصولات احتراق خودرو به فضای داخل مسکونی خطرناک بوده و باید مراقبت شود .

18- در تبدیل سوخت مایع به گاز شهری حتما از سرویس کار ماهر و مجاز بهره گیری شود.

19- هر وسیله گازسوز باید دارای یک دودکش استاندارد مجزا و مجهز به کلاهک باشد .

20- در هنگام ساخت و ساز از ریختن مصالح به داخل دودکش و مسدود کردن آن مراقبت کنید.

21-عبور دودکش از فضای داخلی و سقف کاذب حمام مجاز نمی باشد.

22- رنگ شعله آتش در وسایل گرمازا باید کاملا آبی باشد در غیر این صورت نقص در سیستم سوخت رسانی و یا فتیله دستگاه وجود دارد و باید سریعا نقص را برطرف نمود.

23- دودکش سرد در زمان روشن بودن وسیله گاز سوز نشانه عدم عبور دود و محصولات احتراق  از دود کش می باشد .

24- نصب وسایل گاز سوز پر مصرف مانند آبگرمکن فوری (دیواری)وپکیج در واحد های مسکونی یا غیر مسکونی که مساحت آنها کمتر از 60 متر مربع می باشد ممنوع است مگر آنکه هوای مورد نیاز جهت احتراق گاز مصرفی آنها از طریق دریچه دائمی که مستقیما به هوای آزاد راه داردتامین گردد.

امید است با رعایت موارد ایمنی و پیشگیری از راههای نفوذ این قاتل نامرئی  دیگر شاهد هیچ گونه مرگ خاموشی نباشیم.

   
  

نظرات کاربران: 3 نظر (فعال: 3 ، در صف انتشار: 0، غیر قابل انتشار: 0)
مرتب سازی بر حسب ( قدیمیترین | جدیدترین | بیشترین امتیاز | کمترین امتیاز | بیشترین پاسخ | کمترین پاسخ)
علی-م مهندس تاسیسات گازرسانی
| 1390/8/27 - 23:53 |     0     0     |

سلام
با توجه به اینکه دراین مطلب در مورد خطرات نشت خود گاز متان قبل از اینکه به مرحله احتراق برسد و گاز منوکسید کربن تولید کند، اشاره ای نشده بد نیست بدانیم کاربرد تمامی موارد ذکر شده در خصوص راههای پیشگیری و ایمنی گاز مونوکسید کربن برای زمانی است که ما از یک سیستم لوله کشی مطمئن وایمن واستاندارد بهره مند باشیم

همانطوری که می دانید در برخی موارد به دلیل نشت گاز طبیعی از محل بست شلنگ ها و یا اتصالات غیر استاندارد، قبل از اینکه در بخاری ویا سایر وسایل گاز سوز به مصرف برسد با کمترین جرقه ای منجر به انفجار و آتش سوزی و بروز حوادث ناگوار منجر به تخریب منازل ویا مرگ ساکنین آن می شود که جا دارد مصرف کنندگان گاز طبیعی ضمن پرهیز از استفاده از لوله و اتصالات غیر استاندارد قبل از استفاده از وسایل گاز سوز ودر طول استفاده نیز هر چند وقت یکبار اتصالات و بست ها را کنترل نموده واز محکم بودن آنها اطمینان حاصل نمایند تا خدای نکرده دچار اتفاقات ناگوار نگردند.



ناشناس
| 1390/8/28 - 11:09 |     0     0     |

باسلام ،مطالعه و دانستن چنین مطالبی برای هر تک تک آدمهایی که در این جهان با مصر ف گاز ارتباطی دارند ضروری و اگر بگوییم واجب سخنی به گزاف نگفته ایم، زیرا هر کدام از ادیان الهی خصوصاً اسلام به زندگی انسانها و ارزش وجود حیاتشان اهمیت ویژه ای قائل شده و نسبت به قاتل هر انسانی حکم قصاص با قاتل راداده ،در حالیکه در ارتباط با مصارف خانگی مثل گاز با قتلهایی روبرو هستیم که سالیانه تعدادی از هموطنان و همشهریانمان جانشان را به راحتی از دست می دهند در حالیکه علاوه بر قاتل نامرئی به نام مونوکسید کربن در گاز می توان به قاتل اصلی که همان کوتاهی بزرگ خانواده در موارد استفاده از این نعمت خدادادی می باشد و از سوی دیگر مطبوعات و رسانه های جمعی مانیز در این ارتباط مسئول و کوتاهی می کنند ،به طوری که روزانه در صفحات هر کدام از روزنامه های کشور علاوه بر مسائل کلان مملکتی که ضروری است ،به مطالب تکراری ورزشی انتخاباتی و حزبی مشاهده می کنیم ،اما از اطلاع رسانی چنین مطالب کلیدی و حیاتی که شاید کودکانی را از یتیمی و یا والدینی را عزای دلبندش نجات دهد ،غافل هستیم ...........



ناشناس
| 1390/8/29 - 19:11 |     0     0     |

با سلام وخسته نباشید حضور جناب آقای مهندس دینی

به جهت اشاعه فرهنگ ایمنی و مصرف بهینه گاز اقدام به ایجاد وبلاگ به آدرسwww.mahdi194.blogfa.com نموده ایم.خواهشمنداست با ارشادوراهنمایی خود رهنمون ما در این کار باشید.




نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  تماس با ما ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
کلیه حقوق محفوظ است، استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
info@dini-v.com
پشتیبانی توسط: خبرافزار