صفحه اصلی     زندگی نامه     تماس با من     پیوندها  
پنجشنبه، 6 اردیبهشت 1403 - 07:20   
  تازه ترین اخبار:  
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 563صفحه نخست » اخبار ، یادداشت ها و مقالات برگزیدهشنبه، 3 آبان 1393 - 22:53
رویکردهای نوین در مدیریت، آنچه باید استراتژیست‌ها بدانند
تحول ساختار سازمانی را شروع کنید
تحول ساختار سازمانی را شروع کنیدابتدا بر سه نکته کلیدی در پارادایم جدید تدوین استراتژی تاکید می شود که شامل مزیت رقابتی ناپایدار و گذرا، نوآوری به‌عنوان اصلی‌ترین کارکرد سازمانی و تغییر مداوم ساختار سازمانی، برای تسهیل در استفاده از مزیت‌های تازه می باشند. سال‌ها پیش پیتر دراکر پیش‌بینی کرد که تا سال 2030 سازمان‌ها به استخدام افراد در خواهند آمد و اینک می‌بینیم در یک زمان یک نفر به چندین سازمان به‌طور همزمان خدمات ارائه می‌دهد و برعکس گذشته چندین شرکت را به استخدام خود در آورده‌اند. این پیش‌بینی جالب اکنون در برخی از تخصص‌ها به وقوع پیوسته و رو به گسترش است، به‌صورتی که حتی در بخش‌هایی افراد می‌توانند از طریق کامپیوتر شخصی حتی از منزل خود روزانه به سایت‌های سازمان‌های گوناگون وارد و کارهای مشخص و خواسته شده را انجام دهند و در آینده بخش مهمی از کارکردهای سازمان‌ها از طریق سیستم‌های دورکاری و توسط افراد در منازل خودشان انجام خواهد شد.
  

پیش بینی مهم دیگر در سال 1980 اتفاق افتاد که آینده‌پژوه بزرگ دکتر «جان نایزبیت» پیش‌بینی کرد ساختار سازمان‌ها بدون شک از نظام سلسله مراتبی به سمت ساختار شبکه‌ای حرکت خواهد کرد و در آینده ساختار سلسله مراتبی از بین خواهد رفت. هر چند هر دو پیش‌بینی فوق، ابتدا با تردیدهایی از سوی کارشناسان همراه بود، ولی اکنون هیچ کارشناسی به درست بودن روند شکل‌گیری آنها شکی ندارد.

ابعاد ساختار سازمانی تغییر یافته

 سال‌ها است ابعاد ساختار سازمانی با تاکید بر سه موضوع رسمیت، تمرکز و پیچیدگی طراحی می‌شود و هم‌اکنون نیز در دانشگاه‌های کشور برای طراحی سازمانی سه موضوع کهنه فوق آموزش داده می‌شود، در صورتی‌که بنیان‌های فکری در طراحی ساختار سازمانی کاملا تغییر یافته است و در رویکرد پارادایم جدید طراحی ساختار، ابعاد سنتی آن تبدیل به نیازهای ابتدایی و کم‌اهمیتی شده است و در مقابل ابعاد جدیدی مانند قدرت انعطاف‌پذیری، قدرت هم‌افزایی سازمانی و کمال‌جویی ظهور کرده است و بیشترین نقش را در چگونگی طراحی سازمان دارد متاسفانه در کشور ما به دلیل رویکرد سنتی طراحان سازمانی این موضوع هنوز مغفول مانده است.

 

در صورت سماجت و پایبندی هر سازمانی به ادامه کار با ساختار سنتی سر‌انجامی جز ناکامی نخواهد داشت.

شاید برای سازمان‌ها‌ی وطنی تغییر یکباره از ساختار سنتی سلسله مراتبی به ساختار شبکه‌ای بنا به دلایل مختلف سخت و در برخی موارد حتی غیر‌قابل انجام باشد پیشنهاد نگارنده انجام مرحله‌ای اقداماتی به شرح زیر است.

مرحله اول: ایجاد فعالیت‌های جدید و موردنیاز

مرحله دوم :کاهش سطوح سازمانی

مرحله سوم: ایجاد ساختار خوشه‌ای ستاره‌ای

مرحله چهارم :ایجاد ساختار ستاره‌ای موزون

مرحله پنجم: ایجاد ساختار شبکه‌ای 

 

 چرا رویکرد ساختار سازمانی شبکه‌ای مفید است؟


1.استفاده از تمامی ظرفیت‌های مدیریتی

2.مناسب برای مواجه شدن با بی‌ثباتی، پیچیدگی، عدم اطمینان و ابهام

3.اشتباه‌های بزرگ و مهلک سازمانی کم می‌شود

4.مزیت‌های گذرا و کوتاه‌مدت به راحتی قابل دریافت است

5.فرآیندهای موازی برای انعطاف سیستم لازم است

6.ساختار شبکه‌ای مانند مغز انسان کار می‌کند
 

گردآوری محمد عراقی

منبع :مقالات استاد پرویز نصرتی کردکندی

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  تماس با ما ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
کلیه حقوق محفوظ است، استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
info@dini-v.com
پشتیبانی توسط: خبرافزار