صفحه اصلی     زندگی نامه     تماس با من     پیوندها  
چهارشنبه، 5 اردیبهشت 1403 - 10:00   
  تازه ترین اخبار:  
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 611صفحه نخست » اخبار ، یادداشت ها و مقالات برگزیدهیکشنبه، 21 دی 1393 - 18:45
شیور؛ میراث طبیعی و فرهنگی
شیور؛ میراث طبیعی و فرهنگیکوه ها با روانه ساختن آب و آبرفت و حتی باد به دامنه ها و دشت های پایین دست خود، زمینه را برای استقرار و حیات انسان فراهم ساخته اند. زندگی انسان از همان ابتدا با کوه درآویخته است چنانکه کوه در فرهنگ مردم جای و جایگاه مهمی یافته است. کوه در ادبیات شفاهی مردم از کلیدواژه های اساسی است. مردم کوه را ستوده اند و کوه ها اغلب پای ثبت افسانه ها بوده اند. منطقه کوهستانی قره داغ از بهترین نمونه های این بحث است. کوه الهام بخش شعرا بوده و در شعر شاعران این منطقه بسیار نشسته است. یکی از عناوین مورد توجه در ارتفاعات قره داغ؛ « شیور» است. شیور در شمال دشت اهر میراث بزرگ طبیعی و فرهنگی به حساب می آید
  

شیور مجموعه ای از جاذبه های طبیعی و تاریخی و اجتماعی را در خود دارد. در بالادست ییلاق عشایر است و در پایین دست روستاهای آباد. شیور؛ قابلیت های کشاورزی، دامپروری، گردشگری و معدن را یکجا دارد. در ارتفاعات شیور محوطه ها و آثار تاریخی متعددی وجود دارد که تعداد قابل توجهی از آنها در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده اند.

شیور با همه این ها؛ « شیور» است و اکنون اگر پهنه ای برای استخراج معادن باشد و به ویژه ارزش های فرهنگی و زیست محیطی آن فراموش شود، این حرکت یکسویه و تک بعدی منجر به نابودی نظام شیور می شود.

شیور در شعر شعرای منطقه بسیار آمده و چند نظیره با نام او برای حیدربابایه سلام سروده شده است، از جمله؛ « شیورداغینا سلام» اثر منفردی و « شیور آتا» اثر بایرام عبدی. اشعار بارز درباره « شیور» می تواند توجه و نظر مستقلی را به خود معطوف دارد. ضمن این که کوه « ائل دایاقی» و « قیزیل قیه» در دامن شیور بن مایه خلق دو نظیره ی « ائل داقینا سلام» و « قیزیل قیه یه سلام» توسط استاد بارز و سیف اله دلخون قرار گرفته است.

شیور با جنبه های فرهنگی و اجتماعی و تاریخی متعدد قابلیت ثبت ملی به عنوان میراث طبیعی و فرهنگی را دارد. مانند قله سبلان که در فهرست آثار طبیعی ملی به ثبت رسیده است.

بهره برداری از معاون شیور برای خود پیشنه ای دارد اما طی سال های اخیر فعالیت ها گسترش یافته است. از قلندر تا مزرعه و از مزرعه تا جوبند و انجرد. طبق قانون بهره برداران معدن باید درصد مشخصی از درآمدهای خود را صرف برنامه های فرهنگی در محل بکنند. امید می رود مسئولان شهرستان اهر این موضوع را جدی بگیرند.

منبع:یوخا

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  تماس با ما ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
کلیه حقوق محفوظ است، استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
info@dini-v.com
پشتیبانی توسط: خبرافزار